Pentru a face ca oamenii sa fie interesati de brandul tau si sa fie loiali acestuia, nu mai este suficient doar sa ai un produs sau un serviciu bun.
Fata de acum 70-80 de ani, produsele nu se mai vand singure doar pentru simplul fapt ca exista.
Ceea ce utilizatorii cauta astazi este o experienta completa de brand, ce ofera senzatia ca banii dati pe acel produs sau serviciu chiar sunt meritati.
Acesta este unul din motivele pentru care brandurile de top apeleaza la emotiile consumatorilor.
Acestia au realizat ca majoritatea achizitiilor nu au o baza pur rationala, ci una afectiva, de aceea au capitalizat acest fapt si au inceput sa inregistreze vanzari uriase.
Brandul tau exista in mintea audientei tale ca toatalitatea experientelor pe care interactiunea cu acesta le ofera, fie ele negative sau pozitive.
Foarte multe afaceri mici merg pe principiul construirii unui brand care sa cucereasca publicul cu pasi mici dar siguri si care sa se concentreze pe a oferi fiecaruia o experienta memorabila si calitativa pentru a-l face sa revina cu placere.
Notorietatea pe care o castiga brandul vine la pachet automat cu doua tabere de public: cei care consuma ceea ce ai de oferit si sunt fani loiali si cei care urasc cu desavarsire brandul.
Nu te speria, nu poti fi de toate pentru toata lumea.
Ceea ce trebuie sa fie prioritar pentru tine este sa iti tratezi publicul tinta cu respect si sa le oferi de fiecare data cea mai buna experienta de cumparare si consum.
In continurae vom discuta despre cele mai bune metode prin care sa oferi toata partea buna a bradului tau catre public si sa ai partre de aprecierea si loialitatea lor.
Primul lucru despre care vrem sa discutam este sa pastrezi lucrurile cat mai simple.
Cu cat un brand este mai usor de inteles cu atat va fi retinut mai usor si astfel ramane in mintea consumatorilor cu o imagine mai clara si pe o perioada mai mare de timp.
Oamenii cumpara produsele unui brand prin prisma perceptiei pe care o au despre acel brand.
Puterea brandingului este una relevanta pe termen lung si se observa dupa ce increderea
1. Concentreaza-te pe nevoile publicului, nu pe caracteristicile produsului
Aici gresesc foarte multe comapnii. Aleg sa se laude cu ceea ce ofera, fara sa tina cont de ceea ce clientii isi doresc sa vada si sa experimenteze prin intermediul lor.
Consumatorul mediu nu cumpara un aparat foto pentru setarile premium cu care vine la pachet si pentru toate accesoriile, ci pentru momentele pe care le va fotografia si care se vor transforma in amintiri alaturi de cei dragi.
Asigura-te ca brandul tau se concentreaza pe ce va obtine clientul dupa ce cumpara produsul, in loc sa se concentreze pe produsul in sine.
Fa-i sa se simta bine pentru ca aleg sa cumpere de la tine
2. Descopera ce isi doreste publicul tau cu adevarat.
Ca sa incepi sa aduci cu adevarat valoare pentru clientii tai, trebuie sa iti indrepti atentia catre ce isi doresc acestia de la interactiunea cu brandul tau.
Isi doresc sa le fie explicat de fiecare data mesajele publicitare, sa creezi mesaje publicitare care sa ii amuze, sa se simta apreciati etc.
Aceste aspecte dau tonul conversatiei intre public si brand si ajuta la transmiterea mesajelor intr-un mod care se aliniaza atat cu valorile brandului cat si cu cele ale consumatorului.
Oamenii sunt interesati de conexiuni reale,
Luand exemplul pe care Netflix il da cand vine vorba de brandul lor de pe social media, acestia cunosc ca audienta lor vrea sa fie abordata intr-un mod cat mai lejer, sa nu ii faca sa se gandeasca prea tare si sa asocieze modul lor de comunicare cu tineretea si cu simtul umorului si al sarcasmului.
3. Raspunde la feedback-ul venit de la public
Potrivit cercetarilor un procent coplesitor de 57% din persoane au declarat ca inabilitatea unui brand de a se descurca cu feedback-ul negativ este un motiv suficient de bun pentru a rupe legaturile cu acestia.
Consumatorii vor sa fie observati sa se simta speciali pentru faptul ca au ales sa cumpere de la tine si sa se asocieze cu brandul tau.
4. Ofera o solutie gratuita
Scopul final al unui brand este in mod evident sa faci mult mai usor procesul prin care clientii ajung la tine, si cumpara, dar ca sa ajungi in acel punct nu inseamna ca intotdeauna trebuie sa pui accentul pe vanzare.
Ofera continut educativ publicului tau care sa le ofere solutia sau macar o parte din solutia la o problema cu care se confrunta.
Aceasta tehnica inspira incredere in intentiile brandului tau si consolideaza poziti ca autoritate in domeniu pentru ca oamenii inteleg ca daca oferi solutii gratuite pentru problemele lor, momentul in care vor cumpara de la tine va merita pe deplin suma investita.
5. Livreaza mai mult decat ai promis initial
Poate cel mai eficient mod de a arata publicului ca iti pasa cu adevarat de parerea lor si de relatia pe care o au cu brandul tau, este sa livrezi de fiecare data mai mult decat ai promis.
Spre exemplu, un cadou oferit la livrare sau discount-uri ocazionale, timp de livrare scurt, produse personalizate, garantia calitatii indiferent de locatie, customer service excelent si asa mai departe.
In functie de metoda pe care o alegi, este posibil sa ai costuri mai mari pe termen scurt dar loialitatea clientilor tai va ajunge sa valoreze mult mai mult pe termen lung, pentru ca acestia vor reveni si chiar vor recomanda mai departe.
6. Gaseste canalul de distributie potrivit
stim ca exista numeroase trenduri in momentul de fata cand vine vorba de canalele de distributie ale mesajului tau, mobilul este cel preferat, printurile se intorc in forta si asa mai departe.
In functie de publicul la care incerci sa ajungi trebuie sa analizezi in detaliu cum prefera acestia sa interactioneze cu brandul tau: la televizor, radio, ziare, in online etc.
Ajungand sa intelegi aceste aspecte nu exista nicio limita pe care sa o impui creativitatii tale. Tine cont de faptul ca exista numerosi membrii ai publicului tau ce vor fii activi in diferite medii si vor accesa informatia din mai multe parti.
7. Spune o poveste interesanta
Oamenii rezoneaza cel mai bine cu povestile pe care le aud si cu care se identifica. Abordand mesajul tau publicitar sub forma unei povesti, nu cazi in capcana de a crea un mesaj care incearca cu disperare sa vanda.
Toti consumatorii fug de astfel de mesaje, pentru ca nu transmit valorile unui brand ci incearca doar sa le ia banii.
In schimb, incearca sa abordezi mesajele tale sub forma unei povesti care sa expuna cel putin cateva beneficii ale produsului tau.
Spre exemplu daca brandul tau vinde esspresoare de cafea, nu trebuie sa incerci sa vinzi punanad accent pe caracteristicile sale ci incercand sa formezi o imagine in mintea consumatorilor prin care sa isi imagineze cum prepara o ceasca de cafea si cum se vor simti atunci cand o savureaza.
8. Fii atent la elementele vizuale
90% dintre achizitii sunt influentate de factorul vizual, in special culoarea aleasa si conotatia ei. 80% dintre consumatori spun ca asociaza o culoare cu un brand si ca este un element care ii ajuta sa distinga atunci cand au de ales intre mai multe produse.
Suntem fiinte care depind masiv de fluxul de emotii pe care le simtim, ne ajuta sa oferim insemnatate aspectelor din viata noastra si sa dam sens starilor pe care le experimentam, cand punem emotiile in relatie directa cu comertul, descoperim ca achizitiile noastre sunt de cele mai multe ori de natura emotionala si nu logica.
Acest aspect a dus la conturarea a numeroase branduri globale si locale mergand pe acest principiu au pus foarte mare accent pe o serie de emotii care sa ii faca pe consumatori sa aiba incredere in ei in timp ce puterea lor pe piata creste si odata cu asta si influenta in randul publicului.